Webdesigner vs. webfejlesztő?

Melyiket válaszd projekted kivitelezéséhez?

Amiről szó lesz:

Mit csinál a webdesigner?

Mit csinál a webfejlesztő?

Kit bízz meg az adott munkával?

Mennyi az annyi, azaz milyen költségekkel számolj az adott szakember és weboldal esetében.

KI MIT CSINÁL?

WEBDESIGNER

Webdesign

A webdesigner tudása szerteágazó, rendelkeznie kell kreativitással, színelméleti, grafikai tudással, esztétikai érzékkel. Ismernie kell az UI és UX alapjait, a tipográfiát. Ezen tudás alapján készít webdesign tervet az adott weboldalhoz.

Céljuk egy vizuálisan megnyerő, felhasználóbarát webdesign létrehozása, melynél figyelembe veszik az adott szakmára jellemző sajátosságokat és az új trendeket. Az oldal felépítését úgy alakítják ki, hogy a felhasználók minél több időt töltsenek el az oldalon, ezzel növelve az esetleges konverziók lehetőségét.

A webdesignerek feladata ezen felül/ mellett legtöbbször a vállalkozások alapvető arculatának, logójának megalkotása. Egy arculati útmutató elkészítése, melyre alapozva elkészülhet a webdesign terv. Tehát a webdesigner a kezdetektől támogatni tudja vállalkozásod online jelenlétét.

És még itt nem ért véget a felsorolás, ugyanis a legtöbb webdesigner nem csupán egy webdesign tervet készít el, hanem WordPress alapú, nyílt forráskódú rendszer alapon, oldalépítővel (Elementor, Divi, stb…) létre is hozza a megtervezett weboldalt. Ehhez nincs szükség programozói tudásra, bár alapvető HTML és CSS ismeretekkel rendelkeznek. Tehát teljeskörű szolgáltatást nyújt számodra.

Ezen felül van, aki még tovább képzi magát WordPress fejlesztőnek. Ebben az esetben az illető képes HTML, CSS és JavaScript kódolást használni adott sablonok esetében, ezzel még egyedibbé téve azokat, vagy egyedi bővítményeket fejleszteni.

WEBFEJLESZTŐ

A webfejlesztő feladata, hogy ezt a webdesin-t funkcionális weboldallá alakítsa olyan kódolási nyelvek használatával, mint a HTML, CSS, JavaScript, PHP és Python. A legtöbb webfejlesztő nem rendelkezik design tervezői ismeretekkel, számukra szükség van 3 webdesign (asztali, tablet és telefon verzió) tervre a megfelelő reszponzív design-ok kialakításához.
A webfejlesztőknek 3 fő típusa van:

Front-end: A frontend fejlesztők felelnek a weboldalak azon részeiért, melyeket a felhasználók látnak, amikkel kapcsolatba kerülnek. Sokszor rendelkeznek design ismeretekkel.

Back-end: A backend fejlesztők felelősek a kiszolgálókkal (szerverek, adatbázisok) való kommunikációért, a színfalak mögötti kódolásért, amely ellenőrzi, hogyan töltődik be és működik a weboldal.

Full-stack: Mindkettőhöz értenek, ezért olyan projekteknél jönnek jól, ahol nincs pénz több, különböző területre specializálódott fejlesztő alkalmazására.
És miután tisztáztuk ki mit csinál, nézzük mikor melyikre lehet szükséged!

KIT MILYEN ESETBEN BÍZZ MEG?

Mikor válassz webdesignert?

 1. Ha egyszerű vagy közepesen összetett weboldalra van szükséged: vállalati bemutatkozó oldal, blog, kisebb portfólió oldal, ahol nincs szükség egyedi funkciókra vagy komplex adatkezelésre.

 2. Ha gyorsan szeretnél eredményt elérni: Ha az idő kritikus tényező, az Elementor használatával gyorsabban elkészül a weboldal, mivel az Elementor egy vizuális drag-and-drop oldalépítő, amely gyorsítja a tervezési folyamatot.

 3. Ha vannak költségvetési korlátok: egy webdesigner olcsóbb megoldást jelenthet, különösen akkor, ha nincs szükség komplex fejlesztési munkákra.

 4. Vizuális és esztétikai fókusz: Ha a fő fókusz a weboldal megjelenésén van, és egy esztétikailag vonzó weboldalt szeretnél, amely jól mutat minden eszközön.

 5. Egyszerű funkcionalitások: Ha csak alapvető funkciókra van szükséged, mint például képgalériák, kapcsolatfelvételi űrlapok, blogbejegyzések, hírlevél kezelő rendszerek, social media integráció.

Példák a használati esetekre:

 • Kisvállalkozások bemutatkozó oldala.

 • Személyes blog vagy portfólió.

 • Egyszerű, statikus weboldalak.

 • Rövid határidős projektek.

Mikor válassz webfejlesztőt?

 1. Ha komplex vagy egyedi funkciók szükségesek: Ha egyedi funkciókra van szükséged, mint például egyedi adatbáziskezelés, egyedi API integrációk, vagy speciális üzleti logika, amelyet nem lehet egyszerűen megoldani az Elementor vagy más drag-and-drop eszközök segítségével.

 2. Nagyobb weboldal vagy webalkalmazás: Ha nagyobb és bonyolultabb weboldalt vagy webes alkalmazást szeretnél létrehozni, amely több felhasználói interakciót és adatkezelést igényel.

 3. Skálázhatóság és teljesítmény: Ha a projekt skálázhatóságot és magas teljesítményt igényel, mint például egy nagy forgalmú e-kereskedelmi oldal vagy egy közösségi média platform.

 4. Hosszú távú bővíthetőség: Ha tervezed a weboldal vagy alkalmazás hosszú távú bővítését, és biztosítani szeretnéd, hogy a kód könnyen karbantartható és bővíthető legyen a jövőben.

 5. Testreszabás és integrációk: Ha testreszabott megoldásokra van szükséged, amelyek mély integrációt igényelnek más rendszerekkel (pl. CRM, ERP, egyedi API-k).

Példák a használati esetekre:

 • Nagyvállalati portálok.

 • E-kereskedelmi oldalak összetett funkciókkal (pl. egyedi termékkonfigurátorok, többféle fizetési megoldás).

 • Webes alkalmazások, mint például online foglalási rendszerek, felhasználói fiókok kezelése.

 • Projektek, amelyek egyedi fejlesztéseket és magas fokú testreszabást igényelnek.

Összefoglalás

 • Webdesigner (Elementorral): Akkor válaszd, ha gyorsan szeretnél egy vizuálisan vonzó, költséghatékony weboldalt létrehozni, amely nem igényel komplex funkcionalitást vagy egyedi fejlesztést.

 • Webfejlesztő: Akkor válaszd, ha komplex, egyedi igényeket szeretnél megvalósítani, amelyek mélyebb technikai ismereteket és fejlesztést igényelnek, és ha fontos a hosszú távú skálázhatóság és teljesítmény.

ÉS AKKOR MENNYI AZ ANNYI?

1. Webdesign terv (ez csak a design terv FIGMA-ban vagy Photoshopban!)

Elkészülési idő 1-6 hét.

 • Egyszerű webdesign terv: 150 000 – 300 000 Ft

  • Ez az ár egy alap weboldal vizuális tervezésére vonatkozik, amely tartalmazza a főoldal és néhány aloldal (pl. kapcsolat, szolgáltatások, rólunk) terveit.

 • Közepesen összetett webdesign terv: 300 000 – 600 000 Ft

  • Ide tartozik a részletesebb tervezés, több aloldal, és esetleg néhány egyedi grafikai elem.

 • Komplex webdesign terv: 600 000 Ft felett

  • Magába foglalhat egyedi UX/UI tervezést, több különböző dizájn verziót és részletes prototípusokat.

2. Webdesign terv + WordPress és Elementorral készített weboldal

Elkészülési idő 3-12 hét.

 • Egyszerű weboldal: 300 000 – 600 000 Ft

  • Alap webdesign tervvel és egyszerű funkcionalitással rendelkező WordPress oldal Elementorral.

 • Közepesen összetett weboldal: 600 000 – 1 200 000 Ft

  • Több aloldallal, integrációkkal (pl. kapcsolatfelvételi űrlapok, blog) és testreszabott Elementor elemekkel.

 • Komplex weboldal: 1 200 000 Ft felett

  • Egyedi dizájn, összetett funkciók, e-kereskedelmi megoldások vagy más speciális igények.

3. Webfejlesztő által készített weboldal (webdesign nélkül)

Elkészülési idő 4-16 hét.

 • Egyszerű fejlesztés: 500 000 – 1 000 000 Ft

  • Alap weboldal, amely tartalmazza a szükséges backend és frontend fejlesztést, minimális funkcionalitással.

 • Közepesen összetett fejlesztés: 1 000 000 – 2 500 000 Ft

  • Bonyolultabb funkciók, többféle adatbázis-kezelés, API integrációk, és néhány egyedi fejlesztés.

 • Komplex fejlesztés: 2 500 000 Ft felett

  • Nagyobb skálázható rendszerek, összetett üzleti logika, magas szintű adatkezelés, biztonsági megoldások és egyedi integrációk.

Összegzés

Húzd oldalra a táblázatot!

Szempontok Webdesign terv Webdesigner Webfejlesztő
Egyszerű
150 000- 300 000 Ft
300 000- 600 000 Ft
500 000 - 1 000 000 Ft
Közepesen összetett
300 000-600 000 Ft
600 000-1 200 000 Ft
1 000 000- 2 500 000 Ft
Komplex
600 000 Ft <
1 200 000 Ft <
2 500 000 Ft <

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, keress bátran és segítek neked, hogy weboldalad vagy social media felületed egységes legyen ezen a téren is.

Ha kiváncsi vagy további blogbejegyzésekre és hasznos tartalmakra, iratkozz fel hírlevelemre most.