Eversa Design logó

Mi az a moodboard?

Moodboard, vagyis magyarul hangulattábla

Mi is ez és mire való?

mi az a moodboard?

A moodboard, magyarul hangulattábla nagyon rugalmasan használható kezdeti ötleteink összegyűjtésére. A megbeszélés és design brief elkészétését követi az alkotási folyamatban.  

Egy nagyon jól használható vizuális eszköz, amellyel azok is megértik elképzeléseinket, akik esetleg szavak alapján nem. Rengeteg ember nem vizuális típus, viszont a képek és egyéb elemek alapján a hangulatot nagyon jól meg tudják érteni, ezzel megkönnyítve a munkafolyamatot és a kommunikációt egyaránt. A moodboard első számú célja, hogy a designer és az ügyfél elképzeléseit összehangolja.

Kulcsfuntosságú, hogy jól használjuk ezt az eszközt.

Egy moodboard rendkívül sokszínűen variálható, bármit tartalmazhat, ami segít elképzeléseid bemutatásában. 

A moodboard tartalmazhat:

– képeket

– színeket

– tipográfiát

– textúrákat

– esetleg logó variációkat

A hangulattábla nem összetévesztendő a stylescape-el. A moodboard egy gyűjtemény, inspirációs tábla, a stylescape pedig egy következő szint. Ezt is ugyanúgy a design brief után készítik el, de ebben már gondosan összeválogatott design elemek is megtalálhatóak, melyeket a későbbi projektben felhasználnak.

Én talán úgy tudnám elkülöníteni a használatát, hogy kisebb projektekhez, kisvállalkozásoknak a jó választás a moodboard. 

Viszont nagyobb lélegzetvételű munkák esetében, ahol több szakember bevonására kerül sor, sokkal célravezetőbb a folyamat elején egy részletesebben kidolgozott stylescape, amely nagyon jó kiindulási pont a folyamatban résztvevők számára.

Van, aki ez utóbbit használja olyan szintű munkákhoz is, mint amilyeken én is dolgozom. Én nem tartom a lehető legjobb választásnak, mert a munkafolyamat elején még csak a hangulatokat szeretnénk összehangolni a megrendelő és designer között, nem konkretizálni a teljes projektet egyből a második lépésnél. 

Tehát véleményem szerint a lényegi különbség a következő:

Moodboard kisvállalkozásoknak, szabadúszó designereknek.

Stylescape közép-és nagyvállalkozásoknak, design teameknek.

Espresso Café moodboard

Moodboardot készíthetünk több program segítségével is:

Én szeretem ezt a fajta alkotói szabadságot, amikor ha úgy érzem, pusztán a képekkel át tudom adni elképzeléseimet, akkor így teszek, ha pedig szükségét érzem további elemek hozzáadásának, akkor arra is van lehetőség. És ha megfelelően állítod össze ezt a táblát, akkor később jó kiindulási pont lesz majd az arculati útmutató megalkotásánál is.

Ha kiváncsi vagy további blogbejegyzésekre és hasznos tartalmakra, iratkozz fel hírlevelemre most.