Eversa Design logó

Weboldal építő vagy tartalomkezelő rendszerek?

Egyedi weboldal vagy weboldal sablon?

Csináld magad, vagy szervezd ki?

Összegyűjtöttem a legszükségesebb információkat, melyek segíthetnek neked a döntésben!

Eversa Design Logó, Arculat és Webdesign

Amiről szó lesz a továbbiakban:

Webnode, Wix, Squarespace és WordPress alapú weboldal (ezen belül a sablonok és oldalépítő bővítmények).

A legnagyobb kérdés mindig az, hogy te magad készítsd el weboldalad, vagy szervezd ki a munkát.

Erre a kérdésre akkor tudsz megfelelő választ adni, ha az alábbi néhány dolgot átgondolod:

– könnyen eligazodsz új felületeken?

– gyorsan tanulsz és hatékonyan tudod hasznosítani a megszerzett tudást?

– van rá időd, hogy esetleg akár heteket is rászánj weboldalad létrehozására?

– mennyi munka esik ki ez alatt az idő alatt?

– a bevétel kiesés alapján is megéri saját magad elkészíteni?

Nos, ez csak néhány kérdés, amelyek kulcsfontosságúak a feladat felvállalását megelőzően.

Ezen felül még szükséged lesz egy logóra, megfelelő arculatra, jó minőségű képekre, tartalomra. Ezeket mind egyedül kell összeszedned (azért a logót és arculatot szerintem érdemes szakemberrel elkészíttetni), megalkotnod. Az arculatra azért lenne szükséged, mert ez tartalmazhatja a tipográfiát és a logó változatait, a felhasználható színpalettát.

Kezdjünk is bele!

A Webnode, Wix és Squarespace drag and drop módszerrel, havidíjas rendszerben működő sablon alapú weboldal építők.

Ezzel szemben a WordPress egy nyílt forráskódú (open source), ingyenes WCMS (Webtartalom-kezelő rendszer) felület, melynek fő profilja a weblapkészítés leegyszerűsítése.

A legfontosabb tudnivalókat összegyűjtöttem egy táblázatban:

Húzd oldalra a táblázatot!

Szempontok Webnode WIX Squarespace WordPress
Elérhető sablonok (db)
>150
>875
>150
>30.000 (~11.000 ingyenes)
Sablon rugalmasság
korlátozott
korlátozott
korlátozott
rugalmas
Kezelhetőség
könnyű
könnyű
könnyű
tanulást igényel
Saját domain használható*
Saját tárhely
Ajánlott csomag
4.159 Ft/hó
34 EUR/hó
24 EUR/hó
INGYENES
SEO; Analitika; Hírlevél; Reszponzív design**
Webshop***

* A Webnode esetében használhatod az oldalt saját domain címmel, prémium szolgáltatás keretein belül (cégem.webnode.hu formában fog megjelenni) vagy vásárolhatsz náluk (cegem.hu formában jelenik meg).

A WIX prémium csomag esetében lehetőség van saját domain név használatára, domain átregisztrálására, egyedi domain név használatára (wixsite nélkül).

A Squarespace-nél is lehetőség van domain átregisztrálásra vagy összekapcsolásra DNS megváltoztatásával.

** Mindegyik havidíjas rendszerű oldalépítőnél van lehetőség valamilyen típusú mérési lehetőségre, SEO beállításra, hírlevél küldő rendszer, kapcsolatfelvételi űrlap használatára, de ezek a lehetőségek korlátozottak.

*** A Squarespace-nél van Ecommerce lehetőség, viszont az ezen keresztül történő termék és szolgáltatás értékesítése után 3% tranzakciós díjat kell fizetni.

A bérelhető oldalépítők referencia vagy blog, esetleg egy kezdetleges webshop létrehozására tökéletesen megfelelnek.

A hírlevélküldő rendszerek és egyéb beépülő modulok használatához viszont jóformán csak angol nyelvű leírás érhető el, így aki nem érti megfelelően a nyelvet, az nem fogja tudni hatékonyan használni őket (Mailchimp, Mailerlite, SEO, egyéb beépülő modulok).

Bővebb információért keresd fel az említett szolgáltatók weboldalait.

A fenti oldalak közül csak a Webnode és WordPress kínál magyar nyelvű lehetőséget.

Ezek a havidíjas rendszerben működő felületbérlő oldalépítő rendszerek a kisvállalkozásokra jellemző forráshiányt célozzák meg.

Ezen oldalak előnyei között felsorolhatjuk az alacsony árat, gyors elkészülési időt, up-to-date design-t és azt, hogy nem szükséges hozzá fejlesztői tudás. Viszont ezeket a rendszereket csak egy szerkesztői felületről éred el, mely lassítja a weboldalt is, sebességén csak megfelelő tudással tudsz javítani egy adott pontig.

Ezek az előre kész sablonok kiemelkedően jól néznek ki, viszont ha neked nem ez a szakmád, akkor akármennyire is nehéz elfogadni, te jóformán csak rontani tudsz az összképen. Ezt vagy elfogadod, vagy sem, a te döntésed. Előre összeválogatott színekhez, betűtípusokhoz, képekhez lettek tervezve. Ha neked nem megfelelő minőségűek a képeid, más a betűtípus, más a színvilág, nem fognak tudni úgy érvényesülni, ahogy kellene. Hiányzik a vállalkozásodra szabott design!

Egy web design terv a te saját arculatodhoz igazodik, minden egyes kockája ezt hivatott képviselni. Alkalmazza a design szabályokat, alapelveket.

Tehát ezek a weboldalak mindig lassabbak lesznek, korlátozottan szerkeszthetőek és ebben nem fogják tudni felvenni a versenyt az egyedi weboldalakkal. Ha valamelyik ponton pedig esetleg szakértő bevonására lenne szükséged, akkor az meglehetősen költséges lesz.

Az ingyenes, nem fizetős sablonokat azoknak ajánlom, akik képesek kompromisszumot kötni a design és funkció terén, esetleg rendelkeznek designer tapasztalattal, igényeik hosszú távon is alacsony szinten maradnak (referencia oldal; alap blog oldal; egy adott termékhez, szolgáltatáshoz kapcsolódó landing page; webshop mindenféle extra nélkül, minimális termék vagy szolgáltatás választékkal). Ezekkel a rendszerekkel maximum egy közepes szintet lehet elérni olcsón és gyorsan.

Ha magasabb szinten szeretnéd pozicionálni vállalkozásod, akkor érdemes a WordPress szolgáltatásait igénybe venned. Viszont itt számolnod kell azzal, hogy akár heteket is igénybe vehet a felület kezelésének elsajátítása vagy be kell vonnod szakértőt, ami plusz költségekkel járhat.

És itt meg kell említenem az előre elkészített WordPress sablonok nagy hátrányát:

Az előre kész sablonok webfejlesztők által kódolt design témák (skin-ek). Rengeteg ingyenes és fizetős verzió áll rendelkezésünkre, de sajnos ezekből nagyobb számban fordulnak elő gyenge kódolású, rossz minőségű sablonok. A design lehet, hogy rendben van, de biztonsági szempontból sajnos ez nem számít. Lehet találni jó minőségű, kész sablont, de rá kell szánni az időt és energiát.

Tehát a WordPress alapvetően egy sebezhető felület, ha szimplán csak a rendelkezésre álló sablonokat szeretnéd használni. Illetve ezek a sablonok sem túl rugalmasak. Én ezekkel a sablonokkal nem is dolgozom. Ha mégis úgy döntenél, hogy ezt a felületet szeretnéd használni, akkor a megfelelő beállításokhoz, a testreszabáshoz és karbantartáshoz folyamatosan profi szakembert kell alkalmaznod, ami jelentősen növelni fogja a havi költségeidet.

Mivel a piac telített és a verseny már a legtöbb szakma esetében online zajlik, ezért az én személyes véleményem az, hogy nem éri meg kockára tenni az első benyomás elsöprő erejét!

A kutatás során megnéztem több oktató videót, illetve több olyan weboldalt, amelyek ezekkel a rendszerekkel készültek, de nem nyűgöztek le. Ez a szódával elmegy kategória.

Viszont ezek után azért felvetődik a kérdés, hogy akkor ha mással csináltatom a weboldalt, az webdesigner vagy webfejlesztő legyen?

Következő blogbejegyzésemben a web designer és webfejlesztő által készített weboldalak körüli kérdéseket veszem sorba. Iratkozz fel hírlevelemre, hogy ne maradj le!

Ha kiváncsi vagy további blogbejegyzésekre és hasznos tartalmakra, iratkozz fel hírlevelemre most.